Biografija


Kitaristka Sanja Plohl deluje kot solistka in komorna glasbenica na domačih in tujih odrih. S svojimi interpretacijami je osvojila več kot trideset najvišjih nagrad na glasbenih tekmovanjih in festivalih.

Je prvonagrajenka glasbenih tekmovanj:

 • Ivor Mairants Award (London)
 • II Concurso internacional de Guitarra de Sevilla (Španija)
 • Concurs Musical l’Arjau (Barcelona)
 • Festival de guitarra de Córdoba (Španija)
 • III Concurso Internacional de Guitarra Guitarmania (Lizbona)
 • XI Concurso  internacional “Comarca el Condado” (Španija)
 • III Concurso  internacional “Ciudad de Llerena” (Španija)
 • 29.Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov, Ljubljana

Osvojila je tudi nagrade občinstva na tekmovanjih “Miguel Llobet” (Barcelona) in “Luys Milan” (Valencija). Kot prvonagrajenka 2. mednarodnega kitarskega tekmovanja v Sevilli je leta 2012 posnela zgoščenko za špansko založbo Iberia Classical, ki je bila med kritiki in občinstvom odlično sprejeta.

Sanja je poleg številnih samostojnih recitalov po Evropi (London, Atene, Istanbul, Madrid, Lizbona, Barcelona, Sevilja, Haag, Bournemouth itd.) sodelovala v različnih komornih sestavih ter kot solistka nastopila z orkestri na Nizozemskem, v Španiji in v Nemčiji (Norddeutsche Philharmonie Rostock).

Sanjin repertoar obsega glasbo petih stoletij, od renesančnih del španskih vihuelistov pa vse do najnovejših glasbenih stvaritev 21. stoletja. V zadnjih letih se posebej posveča interpretaciji španske in latinskoameriške glasbe. Krstno je odigrala številna nova dela slovenskih in tujih skadateljev ter mnogo tujih skladb prvič predstavila slovenski publiki.

Kot pedagoginja je izvedla seminarje in predavanja na festivalih in ustanovah:

 • Konzervatorij za glasbo Maribor
 • Tehnična univerza Istanbul
 • Mednarodna univerza Menéndez Pelayo, Cuenca (Španija)
 • Univerza Saint Louis, Madrid
 • Mednarodni festival “Semana Tárrega”, Villarreal (Španija)
 • Mednarodni festival kitare, Postojna
 • Zavod Sv. Stanislava, Ljubljana
 • Mednarodna poletna šola “Guitar Power”, Radenci
 • Glasbena šola Gornja Radgona
 • Festival Música en el Claustro, Tui (Španija)

Sanja je svojo glasbeno pot začela na glasbeni šoli v Gornji Radgoni (kitara, klavir). Po opravljeni mednarodni maturi na 2. gimnaziji ter programu kitare na Srednji glasbeni šoli v Mariboru ( S. Lamut) je študij nadaljevala ljubljanski akademiji za glasbo ( T. Rajterič) ter nato na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Rostocku (T. Offermann), kjer je z odliko diplomirala. Magistrirala je na Kraljevem konzervatoriju v Haagu (prof. Z. Dukic) ter zaključila specializacijo na salzburškem Mozarteumu (E. Fisk). Izpopolnjevala se je tudi v Barceloni (A. Garrobé, F. Rodríguez), Sieni (O. Ghiglia) ter na številnih mojstrskih tečajih vodilnih interpretov in skladateljev. Njen glasbeni razvoj so podpirali Ministrstvo za kulturo, Zoisov sklad, klub Soroptimist International, nizozemska vladna fundacija Huygens, Accademia Chigiana, akademija “Música en Compostela” ter organizacija Yehudija Menuhina “Live Music Now”.
Od leta 2009 deluje kot samostojna glasbena umetnica in pedagoginja, trenutno je sedež njenega delovanja v Madridu.


KRITIKE

“Veliko dvorano Slovenske filharmonije je napolnjeval lep in v vsej svoji globini poln ton kitare, ki je omogočal, da je bila slišen vsak interpretativni odtenek v tehnično popolni in izrazno neverjetno barviti igri Sanje Plohl.”
16.02.2010 Radio Slovenija, oddaja Glasbeni utrip

“Diskografski debut kitaristke, ki je na dobri poti k zelo uspešni karieri in ki odraža njeno kapaciteto poseganja po zelo raznovrstnem repertoarju: od vihuele iz šestnajstega stoletja do sodobnih skladateljev kot je Angelo Gilardino. Njeno razumevanje do interpretirane glasbe nima razpok, njena tehnika preletava težavnosti s osupljivo spretnostjo, njen zvok, mlad in eleganten – nagiba se bolj k svetlobi kot pa k sencam – vse to so vrednote, ki so perfektno ujete na tej dragoceni zgoščenki.” 
Javier Suárez-Pajares, kritik in muzikolog

To mlado slovensko koncertistko odlikujejo izjemna tehnika, preciznost in zvočna raznolikost. Njene interpretacije ustvarijo intenzivno izkušnjo Dans Grenade”
Francisco J. Giménez, muzikolog

“V začetku avgusta je v cerkvi sv. Filipa in Jakoba v Laporju gostovala zdaj že mednarodno uveljavljena kitaristka Sanja Plohl, nekdanja dijakinja SGBŠ v Mariboru, ki je študij kitare zaključila z diplomo na Visoki šoli za glasbo v Rostocku in magisterijem na Kraljevem konzervatoriju v Haagu. Zadnje leto se je izpopolnjevala pri svetovno znanem kitaristu Eliotu Fisku na Mozarteumu v Salzburgu. Na koncertu je zaigrala zahteven program skladb latinskoameriških skladateljev M. Ponceja, A. Barrios-Mangoreja, P. Lopeza. P. Caldere, A. Piazzole in A. Laura. Sanjo odlikuje izvrstna tehnika, temperament, prefinjenost in izjemna muzikalna zrelost, ki jo najdemo le pri redkih kitaristih.”
12.09.2009 Večer

“Nastop Sanje Plohl je odlikovala spontana identifikacija z vsako frazo in sonornostjo, kar je pritegnilo pozornost poslušalca in odprlo domišljijski svet za notnim zapisom. Njen Walton je blestel v zunanjih stavkih in pel v počasnem, medtem ko je njen poetični smisel osvetlil dolžino in zapletenost Bogdanovića. Tu smo bili priča občutku naravne improvizacije, s katero si je Sanja zasluženo priborila prvo nagrado…”
Classical Guitar Magazine, Marec 2009 (Tekmovanje Ivor Mairants v Londonu)

“Glasbenikov s tehničnimi sposobnostmi je mnogo, ampak malo je kitaristov, ki so dvignili igranje klasične kitare na visok umetniški nivo. Sanja je med njimi in užitek jo je poslušati zaradi njene muzikalnosti in inteligence, s katero pristopa h glasbi.”

Laura Markee, Westland, US


“S tremolo skladbo »Reverie« romantika Giuglia Regondija je sklenila prvi del koncerta Sanja Plohl. Strokovno publiko je osupnila pri izvedbi razloženih zmanjšanih septakordov uvoda, ki jih tako nežno tekoče in harfistično ne slišimo prav pogosto; težek tremolo del je pustila peti, v srednjem delu so izzveneli akordi širokih leg v lepem legatu- resnično špica!”
Gitarre Aktuell III/05

“(…) umetniško zrelo in resnično uravnovešeno (…)”
Bonner Rundschau, 08.06. 2004

Slovenka Sanja Plohl je zaključila prvi del koncerta s Turinovo »Sevillano«. Prikupno glasbenico odlikuje velik, a nikoli enobarven ton, ki z lahkoto doseže tudi zadnje vrste dvorane. »Njen« Turina je izzvenel manj nacionalno špansko, namesto tega na prijeten način poznoimpresionistično, kar pa hkrati ni izključilo virtuoznega elementa, vedno prisotnega v Turinovi glasbi. Napeto lahko pričakujemo, katero pot bo ta kitaristka ubrala v prihodnje.”
Gitarre Aktuell II/04/

“Njeno naravno muzikalnost in tehnično virtuoznost dopolnjuje zelo delikatno vodenje tona. Njena glasbena izraznost je izjemna in njen smisel za glasbene strukture, motive in fraziranje globok in resonanten skozi vse njene nastope.”
Zoran Dukić, 2007

“Sanja Plohl je odlična mlada kitaristka s katero sva delala na interpretaciji sodobnih skladb. Odlikujeta jo sijajna tehnika in čudovit glasben čut.”
David Starobin, New York City, NY

“V virtuoznem sporedu kitaristke Sanje Plohl, ki ga je izvedla v umetniško uravnoteženem loku, sta najbolj ugajali Courante in Gigue iz 1. suite za lutnjo BWV 996 J.S. Bacha, Theme Varie et Finale M.M. Poncea ter (kot dodatek) Ritmata E. Kriegerja. S svojo igro je študentka 2. letnika AG Ljubljana (mentor T. Rajterič), ki pobira visoka in najvišja priznanja na tekmovanjih doma in v tujini, dokazala, da sodi med naše najobetavnejše mlade glasbenike.”
Večer, 18. 03. 2003

“Plohlova je prepričala s svojo izdelano in zrelo igro in v močni konkurenci kot edina slovenska glasbenica osvojila drugo nagrado.”
Tomaž Lorenz (mednarodno tekmovanje Kitarika, 2006)