facebook

"Veliko dvorano Slovenske filharmonije je napolnjeval lep in v vsej svoji globini poln ton kitare, ki je omogočal, da je bila slišen vsak interpretativni odtenek v tehnično popolni in izrazno neverjetno barviti igri Sanje Plohl."
16.02.2010 Radio Slovenija, oddaja Glasbeni utrip

“Diskografski debut kitaristke, ki je na dobri poti k zelo uspešni karieri in ki odraža njeno kapaciteto poseganja po zelo raznovrstnem repertoarju: od vihuele iz šestnajstega stoletja do sodobnih skladateljev kot je Angelo Gilardino. Njeno razumevanje do interpretirane glasbe nima razpok, njena tehnika preletava težavnosti s osupljivo spretnostjo, njen zvok, mlad in eleganten – nagiba se bolj k svetlobi kot pa k sencam – vse to so vrednote, ki so perfektno ujete na tej dragoceni zgoščenki.” 
Javier Suárez-Pajares, kritik in muzikolog

To mlado slovensko koncertistko odlikujejo izjemna tehnika, preciznost in zvočna raznolikost. Njene interpretacije ustvarijo intenzivno izkušnjo „Dans Grenade“.
Francisco J. Giménez, muzikolog


"V začetku avgusta je v cerkvi sv. Filipa in Jakoba v Laporju gostovala zdaj že mednarodno uveljavljena kitaristka Sanja Plohl, nekdanja dijakinja SGBŠ v Mariboru, ki je študij kitare zaključila z diplomo na Visoki šoli za glasbo v Rostocku in magisterijem na Kraljevem konzervatoriju v Haagu. Zadnje leto se je izpopolnjevala pri svetovno znanem kitaristu Eliotu Fisku na Mozarteumu v Salzburgu. Na koncertu je zaigrala zahteven program skladb latinskoameriških skladateljev M. Ponceja, A. Barrios-Mangoreja, P. Lopeza. P. Caldere, A. Piazzole in A. Laura. Sanjo odlikuje izvrstna tehnika, temperament, prefinjenost in izjemna muzikalna zrelost, ki jo najdemo le pri redkih kitaristih."
12.09.2009 Večer

"Nastop Sanje Plohl je odlikovala spontana identifikacija z vsako frazo in sonornostjo, kar je pritegnilo pozornost poslušalca in odprlo domišljijski svet za notnim zapisom. Njen Walton je blestel v zunanjih stavkih in pel v počasnem, medtem ko je njen poetični smisel osvetlil dolžino in zapletenost Bogdanovića. Tu smo bili priča občutku naravne improvizacije, s katero si je Sanja zasluženo priborila prvo nagrado..."
Classical Guitar Magazine, Marec 2009 (Tekmovanje Ivor Mairants v Londonu)

"Glasbenikov s tehničnimi sposobnostmi je mnogo, ampak malo je kitaristov, ki so dvignili igranje klasične kitare na visok umetniški nivo. Sanja je med njimi in užitek jo je poslušati zaradi njene muzikalnosti in inteligence, s katero pristopa h glasbi."

Laura Markee, Westland, US"S tremolo skladbo »Reverie« romantika Giuglia Regondija je sklenila prvi del koncerta Sanja Plohl. Strokovno publiko je osupnila pri izvedbi razloženih zmanjšanih septakordov uvoda, ki jih tako nežno tekoče in harfistično ne slišimo prav pogosto; težek tremolo del je pustila peti, v srednjem delu so izzveneli akordi širokih leg v lepem legatu- resnično špica!"
Gitarre Aktuell III/05

"(…) umetniško zrelo in resnično uravnovešeno (…)"
Bonner Rundschau, 08.06. 2004

"
Slovenka Sanja Plohl je zaključila prvi del koncerta s Turinovo »Sevillano«. Prikupno glasbenico odlikuje velik, a nikoli enobarven ton, ki z lahkoto doseže tudi zadnje vrste dvorane. »Njen« Turina je izzvenel manj nacionalno špansko, namesto tega na prijeten način poznoimpresionistično, kar pa hkrati ni izključilo virtuoznega elementa, vedno prisotnega v Turinovi glasbi. Napeto lahko pričakujemo, katero pot bo ta kitaristka ubrala v prihodnje."
Gitarre Aktuell II/04/

"Njeno naravno muzikalnost in tehnično virtuoznost dopolnjuje zelo delikatno vodenje tona. Njena glasbena izraznost je izjemna in njen smisel za glasbene strukture, motive in fraziranje globok in resonanten skozi vse njene nastope."
Zoran Dukić, 2007

"Sanja Plohl je odlična mlada kitaristka s katero sva delala na interpretaciji sodobnih skladb. Odlikujeta jo sijajna tehnika in čudovit glasben čut."
David Starobin, New York City, NY

"V virtuoznem sporedu kitaristke Sanje Plohl, ki ga je izvedla v umetniško uravnoteženem loku, sta najbolj ugajali Courante in Gigue iz 1. suite za lutnjo BWV 996 J.S. Bacha, Theme Varie et Finale M.M. Poncea ter (kot dodatek) Ritmata E. Kriegerja. S svojo igro je študentka 2. letnika AG Ljubljana (mentor T. Rajterič), ki pobira visoka in najvišja priznanja na tekmovanjih doma in v tujini, dokazala, da sodi med naše najobetavnejše mlade glasbenike."
Večer, 18. 03. 2003

"Plohlova je prepričala s svojo izdelano in zrelo igro in v močni konkurenci kot edina slovenska glasbenica osvojila drugo nagrado."
Tomaž Lorenz (mednarodno tekmovanje Kitarika, 2006)

 


 
© 2012 Sanja Plohl · Vse pravice pridržane
Fotografije Jose Tritinho